×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 194 niet laden

OPENINGSWOORD

Broeders en zusters, welkom. Het is de eerste dag van het jaar. De eerste uren zijn alweer voorbij. Wat is er het afgelopen jaar veel gebeurd: in de kerk, in de wereld, in ons eigen leven. Wat zijn wij veranderd. Alles in deze wereld verandert. Niets is blijvend. Ook dit nieuwe jaar, 2010, zal vlug voorbijgaan. En niets zal hetzelfde blijven.

Toch zijn wij op zoek naar iets wat ons werkelijk, dat wil zeggen blijvend geluk kan bieden.

Het is goed om nog even achterom te kijken. Wat voor een jaar is 2009 geweest? Uitgebreide jaaroverzichten hebben wij de afgelopen dagen op t.v. kunnen zien, maar... wat heb ik van mijn jaar 2009 gemaakt? Waren mijn wegen altijd Gods wegen? Ben ik dichter bij dat werkelijke, blijvende geluk gekomen, dichter bij mijn medemensen?

Het zou goed zijn als wij op gegeven moment de moed hebben om nieuwe wegen in te gaan. Dat kunnen bestaande wegen zijn, maar willen kerk en wereld ten goede veranderen, dan zullen wij deels andere wegen moeten gaan. Onze kerk en onze wereld zullen meer één gemeenschap moeten worden.

Zoals altijd vieren wij Oud en Nieuw met Maria, de Moeder van God.

Danken wij in deze viering voor wat het afgelopen jaar goed was. Vragen wij vergeving voor wat niet goed was. Vragen wij om zegen voor het nieuwe jaar.

OPENINGSGEBED

 

Laat ons bidden. God, door het moederschap van de heilige maagd Maria hebt Gij de rijkdom van de verlossing aan de mensen geschonken. Wij bidden: laat ons de voorspraak ondervinden van haar door wie wij de Gever van het leven mochten ontvangen: Jezus Christus, uw Zoon, onze Heer. Die met U leeft en ... .

PREEK

 

Broeders en zusters, de Kerk viert het hoogfeest van Maria, Moeder van God. Wij eindigen het jaar met haar en beginnen met haar. Zoals Jezus Christus van zichzelf heeft gezegd, dat Hij de Alfa en de Omega is, de Eerste en de Laatste, zo is Maria dat in zekere zin ook. Omdat zij haar Zoon ten volle is gevolgd in zijn lijden en dood, in zijn manier van leven, mag zij Hem ook volgen in zijn verheerlijking.

Maria, Moeder van God! Wat een eretitel. Een mens, die de Moeder is van God zelf. Je zou zeggen: onmogelijk! Hoe kan een geschapen mens, de Moeder zijn van de Schepper?

Wel, wij weten en geloven, dat Jezus èn God èn mens is. Zijn godheid en mensheid kunnen wij niet van elkaar scheiden. Dan zou je een soort gespleten persoonlijkheid krijgen. Het is niet mogelijk, dat Maria alleen maar moeder is van Jezus als mens en niet moeder van Jezus als God. Maria is de Moeder van heel de Jezus. En aangezien Jezus ook God is, is Maria de Moeder van God.

Is het belangrijk, dat wij dit goed begrijpen? God heeft aan Maria iets wonderbaarlijks gedaan. En er zal nooit meer een mens komen aan wie God iets groters zal doen dan dat Hij aan Maria heeft gedaan. Maar God doet ook aan ons grote dingen en wie weet wat God in dit nieuwe jaar voor ons in petto heeft. Zoals Maria vol is van genade, zo kunnen ook wij veel genade bevatten èn... doorgeven aan mensen om ons heen!

Alle mensen, gedoopt of niet, zijn geschapen naar Gods beeld en gelijkenis. In iedere mens herkent God iets van zichzelf. En daarom houdt Hij van die mens, zondaar of geen zondaar.

Ook in het volgende mogen wij Maria bewonderen. Het heeft haar pijn gedaan wat mensen haar Zoon hebben aangedaan. Zij zal het misschien, net als die arabische vrouwen, die wij weleens op t.v. zien, hebben uitgeschreeuwd van verdriet, of zij was heel beheerst in haar verdriet, ik weet als pastoor ook niet alles. Maar nooit heeft zij één kwaad woord gesproken over die mensen. Zij heeft voor hen gebeden, zoals Jezus en de diaken Stefanus voor hun moordenaars baden.

Wat wij nog het meeste in Maria mogen bewonderen is haar geloof, haar overtuiging, dat God uiteindelijk alles ten goede leidt. Wat zou het heerlijk zijn als ook wij het komende jaar uit die overtuiging zouden kunnen leven.

Maar wat zal het komende jaar ons brengen? In ieder geval de sleur van het dagelijkse leven. Misschien hebben wij een feest te vieren. Het kan zijn, dat een dierbare van ons zal worden getroffen door een ziekte en dat hij zal sterven.

Tijdens de huisbezoeken, die ik de afgelopen tijd heb afgelegd hebben nogal wat mensen mij verteld over de ruzies, die er in het verleden in de parochie zijn geweest en waardoor mensen onze gemeenschap de rug hebben toegekeerd. En ze vertellen, dat ze ook zien dat sommige van die mensen weer terugkeren. Wat zou het heerlijk zijn als nog meer mensen zich voor het aanschijn van God met elkaar zouden verzoenen. Alleen al daardoor zou 2010 een goed jaar kunnen worden!

Laten wij erop vertrouwen, dat Maria ons zal helpen, omdat wij haar vandaag vereren. Zij zal bij ons zijn, het hele jaar door, wat er ook gebeurt.

Broeders en zusters, ik wens jullie Gods rijkste zegen voor het nieuwe jaar. Moge het jullie en jullie kinderen en vrienden goed gaan. Moge op voorspraak van Maria Gods Geest door een nieuw Pinksteren bewerken, dat steeds meer mensen weer in liefde en eenheid bijeenkomen.