Elkanders voeten wassen

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 233 niet laden

Elkander de voeten wassen. Dat vraagt Jezus van ons. Willen we dat doen? Voordat ieder van ons een antwoord geeft op die vraag is het goed er even hij stil te staan, en eerst duidelijk in te vullen wat dat betekent: elkander de voeten wassen, zoals Jezus heeft voorgedaan.

Jezus legt zijn kleed af. Een kleed draag je om er netjes en voornaam uit te zien. Een kleed is een teken van waardigheid. Dat legde Jezus af. Hij deed afstand van zijn voornaamheid en waardigheid. Hij heeft zichzelf ontledigd, en is niet meer dan een dienstknecht. Het aanzien niet waard. Zo zag Jezus eruit toen Hij de voeten van zijn leerlingen ging wassen. Petrus begreep dat. Petrus zag dat. En Petrus protesteerde. Helemaal begrijpelijk. Want moet je nu zover gaan?

Elkander de voeten wassen. Je waardigheid afleggen, je eer, en dan de kleinste willen zijn, de allerkleinste. Willen we dat wel?

Als we het begrijpen, mogen we natuurlijk protesteren, net als Petrus. Mogen we zeggen: moet ik dan weer de kleinste zijn? Moet ik er dan weer onderdoor?

Het enige dat niet mag is zeggen dat we het niet begrijpen, wat Jezus van ons vraagt als Hij zegt: ‘Wil je elkanders voeten wassen'.

Er is niemand onder ons die kan beweren dat hij het niet begrijpt. Daarom mag Jezus die vraag stellen. En misschien weten we nu het antwoord op die vraag: ‘Wil je elkaar de voeten wassen?'. Wil je de kleinste zijn, de allerkleinste? Of nee, de allerkleinste kan niet. Dat was de Heer zelf.

‘Ik heb u een voorbeeld gegeven', zegt onze Heer, ‘in de hoop dat gij zoudt doen zoals Ik u heb voorgedaan'.