De massa motiveren

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 233 niet laden

Voor een leider is niets zo verleidelijk als demagogie. In het boek van de geschiedenis staan daarover vele verhalen. In elke eeuw. Ook in het journaal van de twintigste eeuw. Het succes is een slechte raadgever. Succes bedwelmt de leider. Die bedwelming leert hem te spelen met de mensen die hem volgen. Zo wordt de volksleider een volksmisleider. Hij ontroert en beroert de massa die hem volgt. Hij hanteert slogans. Daarmee zet hij elk kritisch denken op nul en brengt hij elk sentiment op het hoogste kookpunt. Zo gezien worden zowel leiders als volk slachtoffer van de magie van het succes. De magie van het succes maakt alle hersenwerk overbodig. Wie ondanks de roes van het succes toch nadenkt, wordt uitgeschakeld of in het reservaat geplaatst. Zo draait de wereld... vierkant.

Welnu, volgens Lucas wil Jezus met veel volk aankomen in de Godsstad Jeruzalem. Dat is de verzamelplaats van heel het volk. Het is zelfs finaal de verzamelplaats van alle volkeren. Bij die droom plaatst Lucas zelfs een heel groot uitroepteken. Jezus wil dus veel volk, veel volgelingen: Jeruzalem is de plaats van aankomst voor velen, voor allen. ‘Maar Jezus keerde zich om en zei.' Dat is een kapitaal nederig woord. Het is ook een woord dat eer biedt aan de volgeling. Liefst geen kudde, liefst geen kuddemensen. Jezus vraagt dat mensen Hem volgen, maar dat ze twee keer nadenken alstublieft. Hij wil zijn volgelingen motiveren. Vandaag toetst Hij hun motivatie. Hij wil geen slaven van het succes. Hij wil mensen die weten wat ze doen. Mensen die kiezen en hun keuze verantwoorden. Jezus is geen slavendrijver. Hij wil mensen die eerst ernstig hebben nagedacht. Hij houdt niet van massabetogingen waarin iedereen dezelfde kreten scandeert. Hij mikt op mensen die pas meegaan nadat ze serieus hebben nagedacht.

Zo mogen wij de vermaningen van Lucas lezen. Als je ze leest zonder de droom van een universele opgang naar Jeruzalem, maak je er gevaarlijke ascese van. Je zou dan moeten leren te haten. Zoiets kan natuurlijk niet de waarheid zijn. Ofwel zou je gewoon je gezond verstand moeten consulteren alvorens een huis te bouwen of een oorlog op te zetten. Dit soort vlakke redeneringen kun je van Jezus niet verwachten. Hij heeft iets anders op het oog. Hij wil wel de menigte, maar een menigte die nadenkt! Spontaan denk ik bij mezelf: overvraagt Hij hier niet de mens? Handelen mensen wel vanuit nadenken, of vanuit goedkope sympathie? Dat laatste vindt Jezus blijkbaar te min. Hij bouwt zijn koninkrijk op nadenkende volgelingen. Voor Hem primeert de kwaliteit op de kwantiteit. De meeste leiders verkiezen het laatste. Jezus heeft het geniale inzicht niet enkel op kijkcijfers te rekenen. Hij kiest voor kwaliteit. Hij verwacht wel dat mensen ja zeggen op zijn aanbod, maar Hij houdt niet van knepen om de applausmeters de hoogte in te drijven. Hij verkiest mensen die eerst hebben gezien en geoordeeld alvorens te handelen. Op die methode heeft Jezus een patent.

Zijn vraag is niet om vader en moeder te haten. Zijn vraag is: als iemand Gods vraag prioritair stelt, mag al de rest dan secundair zijn?

Geen meelopers gewenst