Openn u

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 233 niet laden

Het schijnt dat er niets zo tragisch is als het lot van een doofstomme. Erger dan een lamme of een blinde lijdt een doofstomme aan communicatiestoornissen. Hij is letterlijk van de wereld afgegrendeld. Hij ziet de mensen lachen en weet niet waarom; hij ziet de mensen huilen en stelt zich vragen. Hij kan niet delen in het lijden noch in de vreugde van anderen.

In de Schrift is de doofstomme een symbool van een heiden, wiens oren gesloten zijn voor de boodschap van het heil. Zijn tong is gebonden, zodat hij Gods heerlijkheid niet kan prijzen. Een heiden is een doofstomme in zover hij niet in contact kan komen met God, die spreekt door de geschapen dingen.

Jezus zucht als hij de doofstomme ziet. Hij wil niet dat de mensen gesloten blijven. Hij wil dat ze zich openen voor God en voor hun medemensen. Daarom zegt hij: 'Effeta' (ga open); en Hij zegt dat niet alleen tegen die doofstomme maar tegen alle gesloten mensen van alle tijden. 'Ga open!' Hoeveel doofstomme mensen zijn er tegenwoordig, mensen die doof zijn voor de stem van hun geweten! Ze horen de stem van God niet meer in het binnenste van hun wezen. Gewetenloos stelen ze, overvallen banken, schieten mensen neer... vernielen alles gewetenloos. Onze jeugd weet niet meer wat goed en kwaad is; alles kan: vrije liefde, abortus. En ondertussen moeten wij onze kasten, onze woningen, onze auto's afgrendelen.

Maar vaak zit de grootste sleutel op ons hart. 'Ga open' zegt de Heer. Hoe talrijk zijn de mensen, die eenzaam in de huizenblokken van de grote steden wonen? Dikwijls scheidt hen maar een wand van enkele centimeters van elkaar en toch leven ze als vreemden. Niemand kent iemand. Hoeveel eenzamen lopen elkaar tegen het lijf in de toeristencentra, hoeveel eenzamen liggen lijf aan lijf naast elkaar aan het strand; ze zijn allemaal gesymboliseerd in de persoon van de doofstomme. Jezus ziet het en zegt: 'Ga open'. Luister naar de nood van je medemens en spreek woorden van goedheid en liefde.

De vele tekens, waarmee God ons oproept tot verantwoordelijkheid gaan aan ons voorbij. Er zijn ook veel christenen die door de wereld lopen met oogkleppen voor en met verstopte oren. Zij zeggen: ik bid, ik ga naar de kerk, ik doe mijn werk en probeer mijn ziel te redden. Maar ik breek mijn hoofd niet over al die moderne problemen. Zij zijn doofstom voor de politiek, voor kwesties die de school aangaan, voor werkloosheid en milieuvervuiling, voor onderontwikkeling en atoombewapening. Wij, christenen, mogen ons zeker niet afsluiten voor die problemen. Wij worden door de Schepper opgeroepen om deze wereld bewoonbaar te helpen maken. Wie zich niet bekommert om die problemen, mag niet zeggen dat hij een goed christen is. Hij is doofstom voor de komst van het Godsrijk in deze wereld. Hier op aarde moet een rijk van vrede en gerechtigheid opgebouwd worden. Dat is onze opdracht. Wie dat niet begrijpt, bidt niet van harte: 'Heer, uw rijk kome'. Het is vaak met recht en reden dat andersdenkenden ons verwijten: jullie, christenen, komen met alles achterop. Meestal laten wij de oplossing aan andersdenkenden. De multinationals, de communicatiemedia, die doof zijn voor het spreken van God bestemmen de gang van zaken in deze wereld.

'Open u' - sluit u niet af voor deze wereld, met haar schoonheid. Zij is ons gegeven door God. Alleen de wereld die van God afgevallen is, die God vijandig is, is niet de wereld van de christen. Of misschien wel! Want ook die wereld moeten wij weer tot God brengen, door onze christelijke manier van handelen.

'Open u'... Ik hoop dat u vandaag niet doofstom zult zijn voor de oproep van de Heer. Het heil begint in deze wereld, waar wij luisterbereid worden voor Gods manier van spreken.