23° Zondag B (2012)

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 419 niet laden
Beste mensen, we zetten even de tijdmachine aan.

Het is ongeveer 800 v Chr. Een profeet (Jesaja geheten) spreekt  tot het verdrukte volk van Israel : Sterkt de slappe handen en verstevigt de knikkende knieen roept hij. En ook:  De ogen van de blinden zullen geopend worden en de oren ontsloten. De lamme zal springen als een hert. Want God zal komen met verlossing.

Op het zelfde moment dat Jesaja zijn heilsboodschap verkondigt (ongeveer dan natuurlijk) zitten 2000 km meer naar het westen 40.000 Grieken  in het stadion van Olympia naar de Panhellenistische spelen  te kijken. Het zijn de eerste Olympische spelen. Ze worden georganiseerd ter ere van hun God: Zeus.

We gaan naar het jaar 30.  Een rabbi uit Nazareth (Jezus heet hij) geneest een doofstomme man door zijn vingers in diens oren te stoppen en met zijn eigen speeksel de tong van de doofstomme aan te raken. Effata roept hij.  Ga open.  En de man kan weer horen en goed spreken.

De ogen van de blinde zullen geopend worden en de oren van de dove ontsloten, zo profeteerde Jesaja.

Een kleine 2000 jaar daarna weer  wint Marlou van Rhijn uit Purmerend ten aanschouwe van 80.000 toeschouwers in het Olympisch Stadion van Londen goud op de 200 meter in de wereldrecordtijd van 26.18. Bijzonderheid:  Marlou heeft geen onderbenen.

De lamme zal springen als een hert, beloofde Jesaja, inmiddels dus een kleine 3000 jaar geleden.

Ik stelde me voor dat ik op die tribune zat in het oude Olympia en ik zou tegen de mensen om me heen gezegd hebben: Weten jullie dat over 3000 jaar de Olympische Spelen in Londen zijn? En dat een jonge vrouw uit Purmerend zonder onderbenen de 200 meter gaat lopen in 26.18? Ik denk dat ze me over de stadionmuur gegooid zouden hebben.

Bestaan wonderen? Hoe kan Jezus die doofstomme in een klap genezen hebben?

Ik heb ter voorbereiding op deze toespraak op het internet een aantal sites afgestruind over wonderen en al die (meestal christelijke) webschrijvers  proberen uit alle macht te bewijzen dat wonderen wel degelijk bestaan. Op andere sites doen skeptici en vrijdenkers veel moeite om juist het tegendeel te bewijzen.

Na een tijdje dacht ik: al die nijvere christenen zitten gevangen in het keurslijf van onze rationalistische tijd. Wat niet bewijsbaar is bestaat niet. Dat geloven ze kennelijk zelf ook, anders zouden ze niet zoveel moeite doen voor de bewijsvoering. Maar ze praten langs elkaar heen vrees ik.

Bestaan wonderen? Hoe denk ik daar zelf over?

Dit is mijn eerste preek hier en misschien mijn laatste als ik straks wegens ketterse opvattingen wordt afgezet als amateur-predikant, maar ik geloof dit:

De verhalen van al die wonderen, van Jezus’opstanding uit de doden, van het brood en de wijn die straks weer veranderd zullen worden in het lichaam en bloed van Christus: Zijn al die zaken geen elementen van een taal? Een heel aparte, soms geheimzinnige taal. Geloofstaal. De taal die je kan hanteren om met God en ook met elkaar hier in kontakt kan komen. Steeds minder mensen verstaan die taal helaas. Wij nog wel, hoop ik. Als de consecratiewoorden worden uitgesproken voel je dat hier iets bijzonders aan het gebeuren is. Hier wordt iets belangrijks gecommuniceerd. Als Jezus een doofstomme geneest voel je dat God ons iets heeft  mee te delen,  met ons in kontakt wil komen. Jezus laat zien dat zijn Vader in staat is de profetie van Jesaja van 700 jaar daar voor te vervullen: de dove zal horen, de lamme zal springen etcetera. En dat is nog maar een voorproefje van de grote verlossing die komen gaat. Een visioen.

Als je elkaars taal niet kent praat je langs elkaar heen. Je hebt de taal van de wetenschap , van het zogenaamde gezonde verstand: wat niet te bewijzen valt bestaat niet. En je hebt de taal van het geloof.  Je kan niet in het nederlands aan een Chinees uitleggen hoe onze taal in elkaar steekt. Je kan niet vanuit geloofstaal aan een verstokte rationalist uitleggen hoe het zit met die wonderen.

Onze katholieke geloofstaal : een rijkere taal ken ik niet. De glas-in loodramen hier vertellen mij iets, de wierookgeur doet iets met me. Met dat houten beeld daar kan ik praten want het is Maria. Veel te laat heb ik jou lief gekregen zingt het koor straks bij de communie. Toen ik de tekst las begreep ik geen snars van de woorden van Oosterhuis, maar als het LVKoor het straks zal zingen denk ik dat de boodschap goed zal overkomen.

De woorden van Jesaja: oren zullen ontsloten worden, ogen gaan open, de lamme zal springen.

De genezing door Jezus. Het Olympisch en Wereldrecord van Marlou van Rhijn. Het zal wel irrationeel en wetenschappelijk totaal onverantwoord zijn, maar  Ik ervaar hier een wonderlijke samenhang. In mijn geloofstaal klopt het allemaal wonderwel met elkaar.

Zou Marlou in wonderen geloven? Ik weet het niet. Misschien geloofde ze alleen in de wetenschappelijk-technische ontwikkeling die haar uiteindelijk haar kunst-voeten kon bezorgen. Maar zonder haar ongetwijfeld ijzeren doorzettingsvermogen, zonder het  visioen van Londen 2012, zonder haar persoonlijk visioen van overwinning en verlossing had ze het toch denk ik niet gered.

Wij hebben onze geloofstaal en wij hebben ons visioen: Op alle mogelijke en schijnbaar onmogelijke manieren wordt ons iets belangrijks meegedeeld: het goede zal uiteindelijk zegevieren en er zal gerechtigheid komen voor iedereen. Wat wij zelf daaraan kunnen bijdragen: geen slappe handen en knikkende knieen meer!

Ik kan het niet laten om (tot slot) nog even op de aanstaande verkiezingen te komen.

Schrik niet: ik zal geen stemadvies geven. In de kerk van mijn jeugd hoorde ik dat we KVP moesten stemmen en later in Amsterdam  werd ons eens van de kansel te verstaan gegeven dat we volgens de Bijbel toch echt wel het hokje van de PSP rood moesten maken, dus daar heb ik wel mijn bekomst van.

Maar veel mensen gaan helemaal niet stemmen tegenwoordig. Wat maakt het uit? Of je nou door de hond of door de kat gebeten wordt en het gaat de dames en heren toch alleen maar om hun eigen mooie baantje. En op de tv heb je nu elke dag afleveringen van een soort voice of holland voor amateurstand-up comedians m/v.  Wie heeft er gewonnen vandaag: Roemer of Samsom? Dat heet dan campagne voeren.

Veel mensen zijn apathisch geworden voor die hele  politiek. Ze hebben er slappen handen en knikkende knieen van gekregen. Ik spreek daar geen oordeel over uit. Wie ben ik om dat te doen?  Ik vind het trouwens nog aardig begrijpelijk ook.

Maar ik stel toch voor dat we ons open stellen voor de boodschap van Jesaja  en voor de genezingsdaad van Jezus: een voorproefje op een wereld waarin alle ogen echt geopend zullen zijn en alle oren werkelijk open.

Het zal uiteindelijk, misschien stapje voor stapje,  goed komen: een maatschappij van vrede en gerechtigheid. En daar hebben wij in ons land nu eenmaal de politiek bij nodig.

Laten we dan ook eens bidden voor onze parlementariers en aanstaande regeerders: dat het hen niet alleen mag gaan om 0,24 % koopkrachtdaling en 130 op de snelweg, maar dat zij  geinspireerd mogen worden door het oude visioen van Jesaja en het grote visioen van Jezus.     -Amen.