Het ongeduld van God

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 233 niet laden
Over het geduld of het ongeduld van mensen kan men spreken. Er zijn mensen die de tijd niet kunnen verdragen, die de traagheid van het leven niet verduren. Er zijn mensen die van binnen langzaam en rustig zijn: che sera, sera. Dat hangt af van onze geaardheid, misschien zelfs van de ligging of de kruising van onze hormonen of zoiets.

Maar kan je dat zomaar overplanten op God? Is Hij geduldig of ongeduldig? Eindeloos geduldig of eindeloos ongeduldig? Dat heeft echter niets te maken met Zijn psychologie, met Zijn verleden of met Zijn opvoeding. Dat is gewoon menselijke onzin. Dat is onzindelijke logica.

Toch spreekt de bijbel voortdurend over die kwaliteit van God. Soms wordt Hij ervaren en getekend als een God die de mens nooit moe wordt die altijd bereid is te herbeginnen, die ons opwacht aan elke scheve bocht van mensen. Soms draait Zijn molen langzaam, soms wil Hij vuur op aarde en wenst Hij, dat het zou branden. Dat zijn woorden die we, zonder al teveel opzoekwerk meteen kunnen terugvinden in het oude boek.

Maar mijn vraag is of Hij geduldig is of ongeduldig? Voor Hem zijn duizend jaren als één dag, zegt Petrus vandaag. En hij voegt er letterlijk aan toe: Hij heeft geduld met u. Hij wil, dat allen tot inkeer komen en dat niemand verloren gaat. Hij heeft dus tijd duizend jaren lang als het moet... Toch zit er gedrevenheid in dat woord, bewogenheid en ontroering. God is een gepassioneerde: Hij is niet gelaten, niet onverschillig, Hij is er niet zomaar gerust in. Hij wil iets met en voor mensen. Het mag namelijk niet mislopen met de mens. Zoiets verdraagt Hij niet... Intussen verdraagt Hij met andere woorden Zijn eigen ongeduld!

Mag een mens dat van God zeggen? Mag een mens ooit beweren, dat hij zo goed Gods binnenkant kent? Is Hij dan niet te zeer getekend naar ons beeld en onze gelijkenis? Waarschijnlijk wel, maar Hij heeft zich toch getoond en iets van Zijn geheim prijsgegeven? En daaruit blijkt toch, dat Hij zeer onverdraagzaam is als mensen elkaar de dood aandoen. Daaruit blijkt toch, dat Hij allergisch is voor onrecht op aarde.

Maar Hij bezit iets wat wij, mensen, missen: Hij kan Zijn ongeduld lang verduren. Hij gaat anders om met de tijd. Hij leeft namelijk niet met ons uurwerk. Hij verliest Zijn ongeduld niet. Hij verdraagt Zijn eigen hart.

Hij past blijkbaar bij ons, maar op dat éne punt is Hij anders: Hij breekt niet op ons onvermogen.