Er is veel veiligheid nodig

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 233 niet laden
Niemand van ons verdraagt gemakkelijk kritiek. Laat ons eerlijk zijn: hoeveel mensen zijn er in uw leven die u fouten en gebreken mogen voorhouden? Ik durf te wedden dat ieder van ons ze op een hand kan tellen. Er is veel veiligheid nodig, willen we kunnen luisteren en onze verdediging laten vallen.
Daarvoor houdt het evangelie een pleidooi. Samen een klimaat oproepen waarin zoveel welwillendheid heerst over en weer, dat ook angstige mensen er een plaats kunnen vinden. Daarvoor zijn goede relaties nodig waar men op gelijk niveau met elkaar om gaat. Niet meer hoog en laag, gezagvol of onderdaan, rijk of arm, blank of gekleurd. Maar allemaal mensen, bereid om elkaar aan te zien als mensen, ieder met eigen mogelijkheden. Niets schept meer ruimte, meer veiligheid als elkaars kwaliteiten kennen en willen noemen en er is niets wat we zo weinig doen. Pas als we het goede in elkaar kunnen prijzen, zullen we misschien ooit voorzichtig elkaars gebrek mogen noemen in grote zorg om het welzijn van de ander.

Het evangelie houdt vandaag een pleidooi om, koste wat het kost, je broeder of je zuster erbij te houden. Probeer het, zegt het evangelie, onder vier ogen; probeer het samen met anderen; probeer het desnoods met de hele gemeenschap. Maar probeer je broeder of zuster erbij te houden, wees gastvrij, wees toegankelijk. En als hij of zij zich dan nog blijft gedragen als een tollenaar of een heiden, iemand die in zijn eigen leven of in de samenleving ontbinding bevordert, dan ben je weliswaar machteloos, maar je weet hopelijk nog wel hoe Jezus met tollenaars en heidenen omging. Dan kun je hen maar het beste aan Hem toevertrouwen.
Het evangelie is een hartstochtelijke oproep om te binden. En het toont ons ook de kracht van dat verbond. Want "als je met elkaar verbonden iets vraagt, het kan zijn wat het wil, je zult het krijgen". Sterker nog, als je zo verbonden bent met elkaar dan ben Ik, God, erbij, dan ben Ik juist daar te vinden.
Als je de zonde van je broeder aan het licht brengt, zal God ook jouw zonde aan het licht brengen. Als je de zonde van je broeder toedekt met liefde, zal God ook jouw zonde toedekken.

Pas als wij er ten diepste van overtuigd zijn dat we broeders en zusters zijn, mogen en kunnen we elkaar wijzen op de weg, die we verder te gaan hebben. Onze samenleving benadrukt vaak de tegenstelling tussen mensen: arm en rijk, blank en gekleurd, jong en oud, ouderwets en modern. In onze bijeenkomsten rond Jezus Christus moeten we benadrukken wat ons bindt en van daaruit zullen we wegen vinden om de tegenstellingen te overbruggen. Dan zouden we misschien iets dichter bij de wereld komen, die door Jezus wordt genoemd: het Rijk Gods of het Rijk der hemelen.